Friday, 4 October 2013

ကင္ဆာအေၾကာင္းသိသေလာက္...Tagပိုစ့္္

 ဓါတ္ပံုကို ဂိုဂယ္မွကူးယူသည္။

အားလံုးဘဲ မဂၤလာပါ။စာမေရးတာလည္းၾကာျပီ Tag ပိုစ့္ေလးလည္း သမ်ားလာအက္ထားတာ ၾကာျပီ။ က်မ ဘာမွမလုပ္ႏိုင္ေသးတာ။ဒီေန႔ေတာ့ က်မခ်စ္ရေသာ ဘေလာ့ဂါ **ဂ်ာရစ္** မဒမ္ကိုး Tag ထားေသာပိုစ့္ေလးကို ေရးဖို႔ဆံုးျဖတ္လိုက္တယ္။အျပင္မွာလည္း မိုးေတြကရြာ စိတ္ေတြ ထဲမွာလည္း ေဒါသေတြထန္ မေက်နပ္မွဳ႕ေတြနဲ႔ ျပည့္ဝေနလို႔ က်မရဲ႕ စိတ္ေတြကို အရိုင္းမဝင္ ရေလေအာင္ ဘေလာ့ေလးထဲဝင္ စာေလးေရးဖို႔ ေရာက္ရွိလာပါျပီ။

Tag လုပ္ထားတာၾကာျပီျဖစ္ေပမဲ့ ခုမွေရးျဖစ္တဲ့ ပိုစ့္ေလးအတြက္ http://madankoo.blogspot.com/ ကို ဦးစြာ ဒီကေန ေတာင္းပန္ လိုက္တယ္။ေနာက္က်ျခင္း မ်ားစြာျဖင့္......တကယ္ေတာ့ ေနာက္က်တာမဟုတ္ပါဘူးကြယ္ အခ်ိန္ယူေနတာပါ။ မဒမ္ကိုးက Tag လိုက္ေပမဲ့ သူပိုစ့္မွာ သြားဖတ္ေတာ့ အေရးအသား အသိပညာက အေတာ္ေလးျပည့္စံုေနျပီ။ဒါေၾကာင့္ ဘာေရးရမလဲမသိ ျဖစ္ေနလို႔ စဥ္းစားေနတာ။

က်မက စာဖတ္အားလည္းနည္း က်န္းမာေရး ဗဟုသုတလည္းနည္း အကုန္အားနည္းေနသူမို႔ ခုလိုက်န္းမာေရးအတြက္ ပိုစ့္ေရးရမယ္ဆိုေတာ့ အေတာ္စဥ္းစားရတယ္။အင္းေလ မဒမ္းကိုး ဘေလာ့ကလည္း က်န္းမာေရးအသိပညာေရးနဲ႔ ပါတ္သက္တာေတြ ပံုနဲ႔တစ္ကြေရးသားထားျပီမုိ႔ က်မ ထပ္မံမေရးလိုေတာ့ပါဘူး။ဘေလာ့ဂါ  ေမာင္ႏွမေတြကလည္း ထုိ႔နည္းတူ အစား အေသာက္နဲ႔ ပါတ္သက္ျပီး ေရးၾကမယ္ ပညာေပးၾကမယ္လို႔ က်မယံုၾကည္ ပါတယ္။ထို႔အတြက္ေၾကာင့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ပါတ္သက္လာရင္ အစားအေသာက္ေတြကအစ ဆင္ျခင္ဖို႔ ပညာေပးပိုစ့္ေလးနဲ႔အတူ ကင္ဆာဆို တဲ့ေရာဂါဆိုးေလး အတြက္ ဘယ္လိုသတိနဲ႔ ကာကြယ္ၾကမလဲဆိုတာ က်မ ထပ္မံျဖည့္စြက္ ေရးခ်င္ ပါတယ္။

ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြကလည္း သူတို႔ရိုးရာစာေလး ကိုယ့္လူမ်ိဳးအစားေလးကို စြဲျမဲစြာစားတတ္တာ သဘာဝ က်ပါတယ္။ငပိမွာကင္ဆာကိုျဖစ္ေစတဲ့ ယူးရီးယားဓါတ္ေျမၾသဇာေတြ သံုးတယ္ဆိုလည္း က်မတို႔ လူမ်ိဳးေတြက ေမြးကတည္းက ငပိစားျပီးၾကီးျပင္းလာသူေတြက အမ်ားၾကီးပါ။ေနာက္ျပီး တိုင္းရင္းသူ/သား ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ထမင္းပြဲတိုင္းမွာ ငပိရည္က အဓိက ဟင္းလိုျဖစ္ေန တာပါ။ေနာက္ျပီး ျမန္မာျပည္ရဲ႕ စီးပြားေရးအေျခေနေၾကာင့္ နယ္ေတြဘက္မွာဆို သာမာန္ ေအာက္ေျခ တစ္ေန႔လုပ္တစ္ေန႔စား သမားေတြအတြက္က ငပိရည္ဟင္းက တကယ့္ဟင္းေကာင္းပါဘဲ။ဒီလို အေၾကာင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ စားသံုးလာၾကတာ အဖိုးအဖြားေတြကအစ မိဘေတြလက္ထက္ထိ။ မိဘေတြလက္ထက္ျပီးေနာက္မွာေတာ့ က်မတို႔သားသမီးေတြကလည္း ဒီလိုဘဲစားသံုးလာၾကျပန္တယ္။ အဲဒီခ်ိန္ထိ ငပိမွာပါတဲ့ ဆိုးက်ိဳးကို မသိခဲ့တာလား ဒါမွမဟုတ္ အရင္စားသံုးခဲ့တဲ့ ငပိေတြက တကယ္ဘဲ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစတဲ့ ယူးရီးယားဓါတ္ေျမၾသဇာေတြ မပါခဲ့တာလား။

ေနာက္တစ္ခုက လၻက္....ရြာအလွဴေတြမွာဆို အလွဴတိုင္း ပြဲတိုင္း မပါမျဖစ္ ဧည့္ခံၾကတဲ့ ရိုးရာစာ လၻက္။ေရွးလူၾကီးေတြကအစ ထမင္းစားျပီးတိုင္း .... ညေနစကားဝိုင္းေတြမွာလည္း လၻက္မပါ မျဖစ္ေပါ့။ ခုခ်ိန္မွာေတာ့ လၻက္ေတြကအစ  မလိုအပ္တာေတြပိုသံုးထားတဲ့ ဆိုးေဆးေတြေၾကာင့္ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးေတြကို ျဖစ္လာေစပါတယ္။ ဘယ္လိုဘဲျဖစ္ျဖစ္ေပါ့ က်မတို႔လူမ်ိဳးေတြကလည္း ကိုယ့္ရိုးရာ အစာေလးေတြကို တပ္မက္စြဲလန္း ႏွစ္ျခိဳက္စြာ စားသံုးၾကေတာ့ ခုခ်ိန္မွာစားမယ္ဆိုရင္ေတာင္ သတိထား ဆင္ျခင္သင့္ပါတယ္။ဒီအစာေတြမွာ ဒါေတြပါတယ္ ဒါေတြက ဒီလိုေရာဂါကိုျဖစ္ေစတယ္လို႔ က်န္းမာေရး ပညာေပးေဟာေျပာ ၾကရင္ေတာင္ က်မတို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးကလည္း ငယ္စဥ္ကတည္းက ဘိုးဘြားေတြကအစ စားသံုးလာခဲ့ၾကတဲ့ အစားအစာကိုမွ စြန္႔လြတ္ဖို႔ အေတာ္ခဲယဥ္ေပမည္။

ယခုက်မေရာက္ေသာ ႏိုင္ငံတြင္လည္း ေႏြရာသီ ပြင့္လင္းခ်ိန္တိုင္း သူတို႔ႏိုင္ငံသားမ်ားဟာ အသားမ်ားစုျပီး ကင္းစားၾကတယ္။အဲလိုအသားကင္စားၾကတာ အမ်ားစုက အသားကို တူးေနေအာင္ အမဲေရာင္ထြက္ေအာင္ကင္ျပီးမွ အဲဒီမဲေနတာေလးေတြကို အရသာပိုရွိတယ္ ဆိုျပီး စားၾကတယ္။အဲဒီ မဲျပီးမီးကြ်မ္းေနတာေတြကလည္း ကင္ဆာကိုျဖစ္ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ အသားကင္စားတာ ၾကိဳက္တဲ့သူမ်ား အထူးသတိထားဆင္ျခင္ေစခ်င္ ပါတယ္။အဲလို အစာမ်ားကို တတ္ႏိုင္သမွ်ေရွာင္ရွား  ေစခ်င္ပါတယ္။

ထို႔အျပင္ အသီးအရြက္ေတြမွာလည္း အပင္ရွင္သန္ျမန္ေအာင္ ေဆးေတြျဖန္းျပီး လိုအပ္တာထက္ပိုျပီး အသံုးျပဳထားတာမို႔ အသီးအရြက္ေတြကို စားမယ္ဆိုရင္ အသီး အရြက္ေတြကို မစားမွီေရႏွင့္ဆားကို ဇလံုထဲထည့္ျပီး (၁၅) မိနစ္ေလာက္ စိမ္ထားေစ ခ်င္ပါတယ္။အဲလိုေလးလုပ္ျပီးမွ ခ်က္စားေစခ်င္ပါတယ္။

က်မကေတာ့ ကင္ဆာမျဖစ္ခင္ ဘယ္လိုကာကြယ္သင့္တယ္ဆိုတာေလး အသိေပးခ်င္ပါတယ္။ တစ္ခ်ိဳ႕က ကင္ဆာဆိုတာ မ်ိဳးရိုးေၾကာင့္လည္းျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔ ေျပာၾကပါတယ္။ ဘယ္လိုပင္ျဖစ္ေစ ၾကိဳတင္ကာကြယ္မွဳ႕ကေတာ့ ပိုေကာင္းတာေပါ့။ျမန္မာျပည္မွာ ေနခဲ့ေပမဲ့ ခုလိုလုပ္ေပးလားေတာ့ ေသခ်ာမသိ။အခု က်မေရာက္ေနတဲ့ ႏိုင္ငံမွာဆို အမ်ိဳးသမီးတိုင္း ကင္ဆာေရာဂါရွိမရွိစစ္ေဆးရတယ္။ေဆးရံုကစာပို႔ေပးတယ္။ကုိယ့္ဆီကခြင့္ျပဳခ်က္ေတာင္းတယ္။ ကိုယ့္ဆႏၵရွိရင္ သူတို႔အခမ့ဲ စစ္ေပးတယ္။အဲတာ( ၃) ႏွစ္တစ္ၾကိမ္အကုန္ စစ္ရပါတယ္။ စစ္ေဆးဖို႔ေဆးရံုက စာပို႔ေပးပါတယ္။အလကားစစ္ေပးတာပါ။

အစားအေသာက္ေတြလည္း ဆင္ျခင္သတိထားဖို႔သင့္သလို ကုိယ္တိုင္လည္း က်န္းမာေရးကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္သင့္ပါတယ္။ကိုယ့္ဆီမွာ မ်ိဳးရိုးမရွိဘူးဆိုျပီး သတိလက္လြတ္ မေနသင့္ပါဘူး။ စစ္ေဆးဖို႔အခြင့္ရွိတယ္ဆို ၾကိဳတင္စစ္ေဆးပါ။ေနရာေဒသ အေျခေနေပၚမူတည္းျပီး အေကာင္းဆံုး လုပ္ေဆာင္သင့္တာ လုပ္ေဆာင္ပါ။

က်မ ကိုယ္တိုင္ကလည္း ကင္ဆာမ်ိဳးရိုးပါဘဲ။ အေဒၚတစ္ေယာက္က ရင္သား ကင္ဆာေနာက္ တစ္ေယာက္က သားအိမ္ ကင္ဆာ ေနာက္ညီမဝမ္းကြဲ (၉)တန္းေက်ာင္းသူေလးက ေသြး ကင္ဆာ။ခုေတာ့ညီမေလးေတာ့ ဆံုးသြားတာ ၾကာပါျပီ။သားအိမ္ကင္ဆာ အေဒၚလည္း ဆံုးသြားတာၾကာပါျပီ။ ရင္သားကင္ဆာအေဒၚကေတာ့ သူခြဲတုန္းက က်မကိုယ္တိုင္ ဘဲေဆးရံုမွာေစာင့္ျပီးျပဳစုေပး ခဲ့တာပါ။ခုဆို(၁၅)ႏွစ္ေလာက္ ၾကာခဲ့ပါျပီ။ အေဒၚကေတာ့ ယေန႔ထိက်န္းမာေနဆဲပါဘဲ။ ဒါေပမဲ့တစ္ေန႔ေတာ့ ေသျခင္းတရား ဆိုတာ လူတိုင္းၾကံဳရမွာမို႔ ၾကိဳေတြးျပီးစိတ္မပူပါဘူး။ အခြင့္ေရးေပးလာတာမို႔  ကင္ဆာ စစ္ေဆး ဖို႔ေဆးရံုကစာလာရင္ သြားစစ္လိုက္တယ္။ကိုယ္ကမိန္းမကေလးမို႔ မိန္းကေလးအတြက္ အနီးစပ္ဆံုးနဲ႔ ကိုယ္တိုင္ စမ္းသပ္ သတိထားလို႔ရတာေတြကို ကိုယ္တိုင္အျမဲသတိထား ဆင္ျခင္တယ္။က်မလိုဘဲ စာဖတ္သူ ညီအစ္မမ်ားလည္း မိမိကိုယ္ကို အျမဲသတိထား ဆင္ျခင္ၾကေစလိုပါဘဲ။

ခုက်မနဲ႔အရင္းႏွီးဆံုး....အမတစ္ေယာက္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ေနတယ္။ 4-9-2013 ရက္ေန႔မွာ ပထမအၾကိမ္ အၾကိတ္ကိုခြဲျပီထုတ္တယ္ စစ္ေဆးတယ္။ေနာက္ျပီး 30-9-2013ရက္ေန႔ညမွာ ေနာက္တစ္ၾကိမ္ထပ္ခြဲတယ္။ခုတစ္ၾကိမ္မွာေတာ့ ဆရာဝန္က လိုအပ္လို႔ ရင္သားကိုျဖတ္ထုတ္ပစ္လိုက္ပါတယ္။ သူရင္သားမွာ အၾကိတ္စရွိစဥ္ကတည္းက သူက်မကိုေျပာျပခဲ့တယ္။ က်မဘက္ကလည္း သတိေပးခဲ့တယ္။ေဆးခန္းသြားျပပါ။အၾကိတ္က နာက်င္ရင္ မစိုးရိမ္ရေပမဲ့ မနာက်င္ဘူးဆို စိုးရိမ္ရတယ္လို႔ က်မ ခဏခဏသတိေပးခဲ့ပါတယ္။ဒါေပမဲ့ အဲဒီအမကလည္း သူ႔စီးပြားေရး တစ္ဖက္နဲ႔ ရင္သားအၾကိတ္ကို ဂရုမစိုက္ခဲ့ပါဘူး။ဒီလိုနဲ႔ ေနလာလိုက္တာ အခ်ိန္ေတြကုန္ရင္း (၂)ႏွစ္ေက်ာ္ၾကာခဲ့ပါတယ္။ လြန္သြားတဲ့ လအနည္းငယ္က အေၾကာင္းတိုက္ဆိုင္စြာ ဆရာဝန္ထံေရာက္သြားတုန္း ဒီရင္သားအၾကိတ္ေလးအေၾကာင္း ျပလိုက္မိရာကစ...... 

ေဆးရံုးက ဒီအၾကိတ္ကိုစစ္ေဆးဖုိ႔  ခြဲထုတ္ဖို႔ထိကို အျမန္ဆံုးစီစဥ္ေပးလာပါတယ္။အဲဒီအမကို ၾကည့္ရင္ေတာ့ က်မတို႔လိုဘဲ က်န္းက်န္းမာမာပါဘဲ။ ဒါေပမဲ့ သူ႔ရင္သားထဲက အၾကိတ္ေတြက ေျပးေနျပီး ဂ်ိဳင္းနားထိကို ကူးလာ ပြားလာခဲ့တယ္။ စစ္ေဆးတဲ့ဆရာဝန္ေတြကလည္း ျမန္မာျပည္က ေငြ.... ဆရာဝန္ေတြလိုမဟုတ္ေတာ့ လူနာရွင္ကို စိတ္ဓါတ္ မက်ေအာင္ ေသခ်ာရွင္းျပတယ္။ဘယ္လိုလုပ္မယ္ ဆိုတာကအစ အဆင့္ဆင့္ အေသးစိတ္ ရွင္းျပေပးတယ္။ သူတို႔ပထမအဆင့္အေနနဲ႔ ေလဆာနဲ႔ အၾကိတ္ကိုအရင္ ထုတ္တယ္။ ျပီးေတာ့ ေသခ်ာေအာင္အၾကိတ္ကို စစ္ေဆးတယ္။ ေသခ်ာျပီဆုိေတာ့ ေနာက္တစ္ ၾကိမ္ခြဲထုတ္တယ္။အၾကိတ္ေတြကို ထပ္ထုတ္ပစ္တယ္။ခုေတာ့ ရင္သားကိုပါ ျဖတ္ထားလိုက္ ရပါတယ္။
 
ခုေတာ့ အပ္နဲ႔ထြင္းရမဲ့ဟာ ပုဆိန္နဲ႔ထြင္းရတယ္ဆိုသလို ျဖစ္သြားတယ္။ဒါေပမဲ့ အဲဒီအမကေတာ့ က်န္းမာပါတယ္။ဒီႏိုင္ငံမွာလည္း ေသခ်ာဂရုစိုက္ေပးတယ္။သူနာျပဳေတြကလည္း ေသခ်ာရွင္းျပသလို  ေသခ်ာ ဂရုစိုက္ေပးပါတယ္။အရင္က ျမန္မာျပည္က သူနာျပဳေတြကဘဲ ေႏြးေထြးတယ္ ထင္တာ။ဒီမွာလည္း သူနာျပဳေလးေတြက တာဝန္အရအလုပ္လုပ္ရေပမဲ့ ေမတၱာေစတနာ ပါသလိုေႏြးေထြးပါတယ္။ ျပီးေတာ့ လူနာရွင္ သိသင့္သိထိုက္တာ အကုန္မခ်န္ထားဘဲ ရွင္းျပေတာ့ လူနာရွင္က ပိုစိတ္ခ်မ္းသာရတာေပါ့။ 

ျပီးေတာ့ ဒီလိုႏိုင္ငံမွာဒီလိုေရာဂါကို အခမဲ့ ကုေပးပါတယ္။အလုပ္လုပ္ေနသူ ဆိုရင္လည္း ခုလိုေရာဂါျဖစ္ေနခ်ိန္မွာ အလုပ္နားခြင့္ရျပီး လစာအျပည့္ရတာမို႔ အဆိုးထဲကအေကာင္းလို႔ဘဲ လက္ခံရပါမယ္။တကယ္လို႔ ျမန္မာျပည္မွာဆို ဒီလိုေရာဂါဆိုးျဖစ္ျပီဆို ေငြရွိမွ အသက္ဆက္ရွင္လို႔ ရသလို ေဆးကုသဖို႔ကလည္း ေငြရွိမွျဖစ္မွာပါ။ေဆးရံုတက္ရင္ေတာင္ ဆရာဝန္ေတြ သူနာျပဳေတြက ေငြ ရွိမွေျပလည္ေအာင္ ဆက္ဆံၾကတယ္လို႔ ဘေလာ့ေတြမွာလည္း ဖတ္ရသလို ျမန္မာျပည္က မိတ္ေဆြတစ္ခ်ိဳ႕ဆီကလည္း သိရပါတယ္။ ျမန္မာျပည္ မွာေတာ့ က်မေသခ်ာမသိပါဘူး။

က်မ ကင္ဆာနဲ႔ပါတ္သက္ျပီး ဘာမွမသိေပမဲ့ ခုလိုေလးေတာ့ သတိေပးခ်င္ပါတယ္။အခြင့္အေရး ရွိရင္ေတာ့ မိမိက်န္းမာေရးအတြက္ ၾကိဳတင္စစ္ေဆးပါ။အစားအေသာက္ ဆင္ျခင္စားေသာက္ ယံုနဲ႔ မလံုေလာက္တာမို႔ က်န္းမာေရး ပညာေပးစာေပမ်ား စာအုပ္မ်ားကိုပါ ဖတ္ေစခ်င္သလို ေလ့လာေစခ်င္ပါတယ္။ထို႔အျပင္ တတ္သိသူမ်ားေျပာျပတာကိုလည္း နားေထာင္ ဆင္ျခင္ေစခ်င္ပါတယ္။က်န္းမာေရးအတြက္ လိုအပ္မယ္ဆိုရင္  တတ္ႏိုင္တယ္ဆို ၾကိဳတင္ စစ္ေဆးမွဳ႕မ်ား ျပဳလုပ္ေပးေစခ်င္ပါတယ္။

လူတိုင္းကေတာ့ အေကာင္းဆံုးေတြကိုဘဲ လိုခ်င္ၾကသလို ပိုင္ဆိုင္ခ်င္ၾကပါတယ္။ ဘယ္သူမွေရာဂါဆိုးဆိုတဲ့ ကင္ဆာေရာဂါတို႔ ဆင္းရဲျခင္းေရာဂါတို႔ကို မလိုခ်င္ၾကပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ ေလာကမွာျဖစ္လာတဲ့ အရာရာတိုင္းအေပၚ ေက်နပ္စြာလက္ခံရၾကမွာမို႔ စာဖတ္ပရိတ္သတ္ မ်ားအားလံုး ေဘးရန္ကင္းေဝးျပီး က်န္းမာရႊင္လန္းႏိုင္ၾကပါေစ။

က်န္းမာေရး အသိပညာနဲ႔ ပါတ္သက္ျပီးက်မ ပိုစ့္တစ္ခါမွ မေရးဖူးတာမို႔ ဒီပိုစ့္ေလးေရလိုက္တာ (၃)ပတ္ေလာက္ၾကာသြားပါတယ္ရွင္။အမွားမ်ားနဲ႔လိုအပ္ခ်က္မ်ားစြာအတြက္နားလည္ ေပးၾကပါလို႔ နိဂံုးခ်ဳပ္ အပိတ္ေလးမွာ ထပ္မံေတာင္းပန္လိုက္ပါတယ္။
 
စာဖတ္သူမ်ားကိုအစဥ္ေလးစားခ်စ္ခင္လွ်က္
အလြမ္းျမိဳ႕ေလး
4-10-2013




1 comment:

စံပယ္ခ်ိဳ said...

အသားကင္လဲ ၾကိဳက္တယ္ လက္ဖက္လဲၾကိဳက္တယ္ ဘယ္႔နဲ႔လုပ္ရပါ႔ကြယ္